Al Serrallo patim incivisme i inseguretat i això representa clarament un problema pels veïns, però sobretot és un símptoma. Un símptoma que les coses no s’estan fent bé. I segurament és una situació que sembla increïble perquè és imperceptible pels visitants de cap de setmana.  De portes a fora tenim un excel·lent passeig que fa les delícies dels turistes, però només això: per als turistes.

serralloQuins símptomes té el nostre barri ja malalt? La llista és, si més no, inquietant:  Okupes, furts, gossos incontrolats, bronca, pisos buits, edificis abandonats, no hi ha teixit comercial portes endins, coloms, droga, cablejat per les façanes, la via del tren… Un còctel explosiu que fa que necessitem que s’engeguin algunes mesures. Estem parlant de la degradació d’un bonic barri pesquer amb anys d’història, amb història viva, gent autèntica per la qual mereix la pena lluitar.

Si parlem dels okupes diré que no n’hi haurien si no hi hagués pisos buits, i els pisos buits per norma general són propietat dels bancs. Sobre aquest tema, el que és realment preocupant és pensar en quants desnonaments hi ha hagut que ens han passat desapercebuts, és a dir, que no han sortit a la llum pública. En qualsevol cas, evitar que els pisos es buidin seria una manera de prevenir escenaris tan desagradables com el que vivim. Es parla d’implementar un gravamen a aquests pisos, mesura que podria ajudar a aquesta situació.
Gossos! No parlem de simpàtics gossets que fan les delícies de les criatures, no. Parlem de gossos tancats en pisos, baralles, merda al carrer, gossos vivint en petites balconades. En resum, gossos maltractats de vegades i vivint en un entorn poc salubre.
M’he passat l’estiu veient a un pobre gos en una balconada, sense aigua, vivint entre la seva femta i els asseguro que no és la millor imatge per l’esmorzar, ni pels transeünts que passaven per sota. Sort dels veïns que van intervenir diverses vegades davant aquest abandonament.
I torno, sense voler-ho, els hi asseguro, al primer article que vaig escriure per a aquest mitjà. Parlava de la teoria de les finestres trencades i la tolerància zero. En ell explicava la teoria que diu: “Si en un edifici apareix una finestra trencada, i no s’arregla aviat, immediatament la resta de les finestres acaben trencades, perquè s’està transmetent un missatge d’abandonament”. I certament l’abandonament és un dels temes centrals en la problemàtica actual del barri, i pastura per la delinqüència.
A mi personalment m’agrada somiar amb un barri millor. Un barri que no estigui infestat de cotxes, on puguem passejar pels seus cuidats carrers amb arbres o plantes. Els carrers amb arbrat són, en general, carrers més bonics, i això, sens dubte, augmenta les ganes de passejar i fomenta d’alguna manera la relació entre els seus habitants. Que aquesta activitat que es produís als carrers, seria la millor arma en relació a la seva seguretat. Somio carrers amb comerços per fer els encàrrecs diaris i poder parar i parlar amb algun veí. Somio un barri on no tinguis la sensació de caminar per carrerons amb dubtosa sortida.
Sincerament crec que accions com peatonalitzar els carrers, soterrar el cablejat, il·luminar bé i solucionar el tema de l’aparcament dels cotxes dels residents podria ajudar a revitalitzar les plantes baixes, ara buides en la seva major part ó okupades. És necessari un teixit comercial i cultural portes endins que ajudi a enfortir el tocat teixit social del nostre barri.
El Serrallo és un petit barri que ha quedat molt encotillat pel Passeig Marítim davant, la via del tren darrere, el port i el Francolí a dreta i esquerra. Sóc de l’opinió que la seva regeneració està en aconseguir una mica d’espai pel seu teixit social portes endins, i imagino espais sense cotxes, que ja som molts. Comptem amb una basta cultura popular, gastronomia i atractiu per a la resta de la ciutat. És un potencial meravellós que cal posar en valor i que forma part de l’ADN de Tarragona.

No vull acabar sense dir que recentment el diputat del PSC per Tarragona, Carles Castillo, ha demanat al nou Govern de la Generalitat que s’ha de formar que reactivi la llei de barris, que és va impulsar durant els anys de Govern de progrés, i que tants efectes positius va generar als comarques del Camp de Tarragona. I que això és una notícia excel·lent que inexorablement hauríem de notar als carrers d’aquest bonic i malalt barri, el nostre Serrallo.

Publicat a actualitatpenal.cat el 16/2/2018

Author Cristina Sáez de Juan

Soy Cristina Sáez, Arquitecta y directora de RT+Arch. Cuento con 15 años de experiencia en el sector de la arquitectura. Durante mi carrera me he enfrentado a proyectos de edificación, diseño y urbanismo de todo tipo. Desde obras singulares en espacios públicos hasta la rehabilitación de viviendas particulares. RT+Arch diseña y reforma viviendas en Tarragona y se caracteriza también por la consciencia sobre el medio ambiente. Soy especialista en Energías Renovables y estoy convencida de que el diseño sostenible es el futuro de la construcción. Implemento estos conocimientos en mis proyectos para construir casas más sostenibles. ¿Cómo es la casa de tus sueños?

More posts by Cristina Sáez de Juan